מחקר שבוצע לפני מספר שנים לקראת הכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות, מצא כי מעל 46% מהתיקים שהוגשו לבתי המשפט בגין רשלנות רפואית בין השנים 2013-2017, הם בתחום המיילדות והגינקולוגיה. עוד עולה מאותו מחקר כי שיעור הפיצויים שנפסקו בתיקים אלו מהווים יותר מ55% מסך הפיצויים שנפסקו בכלל התיקים ברשלנות רפואית.
מהי רשלנות רפואית בהריון?
בישראל, כאמור, תביעות בגין רשלנות רפואית בזמן הריון או בלידה הן מתביעות הרשלנות הנפוצות ביותר. על אף שישראל נחשבת למדינה מפותחת מבחינה רפואית וטכנולוגית, אנו עדים למקרים רבים של רשלנויות מסוגים שונים בתחום זה אשר גורמים לנזקים קשים. טרם ההיריון, במהלך ההיריון ובזמן הלידה מתבצעות בדיקות רבות לאם ולעובר ונעשים הליכים שונים, אשר בכל אחד מהם אשר נעשה ו/היה אמור להיעשות, עלולה להתרחש רשלנות רפואית.
הבדיקות נועדו כדי לאתר בזמן מומים מסוגים שונים אצל העובר, התפתחות של מחלות קשות ועוד. אבחון מוקדם יכול לאפשר להורים שרוצים להפסיק את ההריון ולמנוע קושי וסבל לילודים ולמשפחה.
בהריון המוגדר כהריון בסיכון, תשומת הלב הנדרשת מהרופא ומהגורמים המטפלים היא רבה יותר, הן מבחינת הסיבות לסיכון והן מבחינת אופי הטיפול.
רשלנות רפואית במהלך ההריון\ לידה עלולה לגרום נזקים קשים ובלתי הפיכים לעובר ו/או לאשה ההרה.
הנסיבות שעשויות להוות עילה לתביעה על רשלנות רפואית יכולות להתייחס לתקופה של:
- לפני ההתעברות – אם לא נעשה ייעוץ גנטי טרום הריון במקרים שיש צורך בהם;
- רשלנות בעת טיפולי הפרייה;
- רשלנות במהלך ההריון;
- רשלנות במהלך הלידה.
מקרים נפוצים של רשלנות רפואית בהריון
רעלת הריון
רעלת הריון היא מצב מסכן חיים המאופיין בלחץ דם גבוה ולעיתים קרובות ברמות חלבון גבוהות בשתן. אי אבחון של רעלת הריון או טיפול מאוחר במצב זה עלולים להוביל לנזקים חמורים כמו פגיעה באיברים חיוניים של האם, מצוקה עוברית ואף מוות. צוות רפואי חייב לעקוב אחר סימנים מחשידים, לבצע בדיקות מעבדה כנדרש ולהתערב במידת הצורך, כולל יילוד מוקדם אם המצב מחמיר.
סכרת הריון
כ-9% מהנשים בהריון סובלות מסוכרת הריונית, שעלולה להשפיע לרעה על בריאות העובר אם לא מטופלת כראוי. מצב זה עלול לגרום להתפתחות מקרוזומיה (עובר במשקל גבוה מהממוצע), סיבוכים בלידה ונזקים נוספים. אי ביצוע בדיקות כמו העמסת סוכר או התעלמות מתוצאות חריגות בבדיקות אלו מהווה רשלנות רפואית ברורה.
אי אבחון מומים או מחלות גנטיות בעובר
מומים גנטיים ותסמונות בעובר הם נושאים שניתן לזהות באמצעות בדיקות תקופתיות כמו סקירת מערכות, שקיפות עורפית וחלבון עוברי. רופא שאינו מפנה מטופלת לבדיקות המתאימות, או מתעלם מתוצאות מחשידות, עשוי להימצא אשם ברשלנות אם נולד ילד עם מגבלה שניתן היה לזהותה מבעוד מועד.
הריון חוץ רחמי
הריון חוץ רחמי מתרחש כאשר העובר מתפתח מחוץ לרחם, מצב שאינו מאפשר המשך תקין של ההריון ומהווה סכנת חיים לאם. אי אבחון של הריון כזה בזמן עלול להוביל לסיבוכים רפואיים חמורים, ולעיתים אף למוות.
אי התייחסות למצוקה עוברית
במהלך מעקב הריון, המוניטור העוברי הוא כלי קריטי לזיהוי מצבי מצוקה של העובר. כאשר הצוות הרפואי אינו מזהה שינויים חריגים במוניטור או מתעלם מהם, הדבר עלול להוביל ללידה קשה, שיתוק מוחין או סיבוכים אחרים שניתן היה למנוע.
באילו מקרים מתעורר חשש לרשלנות רפואית בהריון?
בין המקרים בהם יש לבחון האם הם נגרמו כתוצאה מרשלנות רפואית במשך הריון ולידה אפשר למנות:
- מעקב הריון רשלני;
- אי גילוי מום בעובר והולדה בעוולה;
- רשלנות בייעוץ גנטי, סקירת מערכות, אבחון תסמונות (וקטר, דאון ועוד);
- רשלנות בגרידה ובהפסקת הריון;
- לידה מוקדמת;
- קרעים בפרינאום, כולל עקב אפיזיוטומיה;
- ביצוע בטעות אפיזיוטומיות או טעות בתפירתן;
- טעויות בניהול רעלת הריון;
- פיסטולות Vesico-Vacinal – חור בין שלפוחית השתן לנרתיק המאפשר לשתן לזרום החוצה ללא הרף;
- נזק לשלפוחית השתן והמעיים כתוצאה מלידה שלא נוהלה נכון;
- כשלים בניהול הלידה;
- נזקים מלידת ואקום או מלקחיים;
- אי זיהוי מצוקה עוברית;
- כשלים בייעוץ לגבי לידה בניתוח קיסרי;
- כשלים או פציעה אפידורלית;
- טעויות ניתוחיות בניתוח קיסרי;
- קרע ברחם שניתן היה להימנע ממנו;
- מקרים של פציעה חמורה, נזק מוחי, נזק עצבי או שיתוק כתוצאה מלידה שלא נוהלה כראוי;
- מוות בלידה;
- פציעות לידה בתינוקות.
כיצד להוכיח רשלנות רפואית בהריון?
בכל מקרה בו יש חשד שנגרמה רשלנות רפואית, יש לפנות לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית.
כמובן שלא כל מקרה בו נגרם נזק לעובר ו/או לאם יהיה מדובר ברשלנות רפואית. יש לבחון כל מקרה לגופו, לבחון בדקדוק את כל התהליך הטרום לידתי לרבות המעקב הריון והלידה. יש לבחון האם המוסד הרפואי ו/או הרופא המטפל פעלו בהתאם לפרקטיקה הרפואית הנהוגה בזמן זה, יידעו את המטופלת בהליכים שהיא יכולה לעשות ויצגו בפניה את האופציות הרלוונטיות.
האם יש מגבלת זמן להגשת תביעה על רשלנות רפואית בזמן הריון?
במקרה בו האישה היא הנפגעת, מועד התיישנות בתביעת רשלנות רפואית בהריון הינו 7 שנים, למעט במקרים חריגים של גילוי מאוחר, במצב כזה התיישנות תהיה לאחר 10 שנים.
כאשר מדובר בקטינים, 7 שנות התיישנות נספרות החל מיום הגיעו של הקטין לגיל 18.
חשוב לדעת כי במקרים של התיישנות אשר מקורה במעקב ההיריון, קרי רשלנות שנעשתה טרם הלידה , למשל אי אבחון מומים, התביעה תהיה בשם ההורים ולא בשם היילוד ולפיכך תהיה התיישנות לאחר 7 שנים. במקרים של רשלנות בלידה עצמה התביעה תהיה בשם היילוד ולכן, כאמור, היא תתיישן לאחר 7 שנים מגיל 18, קרי בגיל 25. כל מקרה לגופו ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין ולדעת מתי התביעה תתיישן ולפעול בהתאם.
מה צריך לעשות על מנת להגיש תביעה?
יש לאסוף את מלוא החומר הרפואי. לאחר מכן יעביר עו"ד המטפל את החומר הרפואי הרלוונטי ואת השאלות המשפטיות והרפואיות למומחה מטעמו אשר יהיה עליו לעבד ולסקור את החומר ולהחליט האם יש במקרה זה רשלנות רפואית. בדרך כלל מדובר במומחה בתחום המיילדות וגינקולוגיה. חשוב לדעת כי במקרים רבים, מאחר שנותרים נזקים קשים ליילוד ו/או לאם, יש צורך בחוות דעת נוספות אשר יתמכו בנזק. במקרים רבים יש צורך בחוות דעת של נוירולוג ילדים אשר יקבע את דרגת נכותו שנותרה בעקבות הרשלנות .
כמה זמן נמשכת תביעה כזו?
חשוב לדעת כי מדובר בתביעות מורכבות , אשר מתנהלות בדר"כ בבית המשפט המחוזי והן עשויות לקחת מספר שנים. הרוב המכריע של תביעות הרשלנות הרפואית בכלל ותביעות בתחום הלידה/ הריון בפרט נגמרות בהסדר בין הצדדים, בין אם מדובר בגישור\ פישור או מו"מ ישיר בין הצדדים , במקביל לניהול התיק בבית המשפט וחוות הדעת מטעם הצדדים. במקרים שהתיק לא נגמר בהסדר, הצדדים יגישו ראיות ויערכו חקירות מומחים ועדים מטעם הצדדים , סיכומים ופסק דין של בית המשפט.
עבור מה ניתן לתבוע פיצוי במקרה של רשלנות רפואית בהריון?
- פיצוי על כאב וסבל;
- פיצוי בגין אובדן השתכרות;
- תשלום עבור טיפול מתמשך שנוצר עקב הרשלנות הרפואית;
- פיצוי על שינוי באורח החיים במידה ונוצרה מוגבלות בתפקוד;
- כיסוי עלויות בהתאמת הבית, קניית ציוד רפואי או טיפולים נוספים;
- פיצוי בגין נזק נפשי.
המשמעות המשפטית של רשלנות רפואית בהריון
המשמעות המשפטית של רשלנות זו, טמונה בבחינת שני היבטים עיקריים: האם הצוות הרפואי פעל בהתאם לסטנדרטים המקצועיים המצופים ממנו, והאם נגרם נזק ישיר כתוצאה מחריגה מסטנדרטים אלו.
הוכחת הרשלנות דורשת שילוב של הבנה משפטית ומומחיות רפואית, כאשר עורך הדין נעזר בחוות דעת של מומחים רפואיים כדי להעריך את איכות הטיפול שניתן ואת השפעתו על מצבו של התינוק או האם.
חוות דעת אלו מספקות תשתית קריטית לתביעה ומסייעות להוכיח את הקשר בין המעשה או המחדל הרפואי לבין הנזק שנגרם. הליך זה מחייב דיוק, מקצועיות והבנה מעמיקה של המערכת הרפואית והמשפטית כאחד, על מנת להבטיח צדק למטופלים שנפגעו.
מאחר ובמקרים רבים נותרים הילודים עם נזקים בלתי הפיכים, הפיצויים גבוהים מאוד, הגבוהים בתביעות הרשלנות הרפואית, וזאת מאחר והוריהם יהיו זקוקים לממון רב על מנת שיוכלו לטפל בילדם, וזאת בעזרת, בין היתר, מטפלים צמודים, מסגרות מותאמות, דירות מונגשות, עזרים והוצאות רפואיות ועוד. כל מקרה הוא לגופו ותלוי בנזק שנותר, בפרטים הרלוונטים וכו'. חשוב להתנהל בעזרת עורך דין אשר מתמחה בתביעות רשלנות רפואית בלידה, אשר הוא בעל ניסיון והצלחות מוכחות בתחום.