עו"ד ענת גינזבורג – יצוג נפגעי טרור
משרדנו מייצג מזה שנים רבות נפגעי פעולות איבה למיצוי זכויותיהם וקבלת הקצבאות וההטבות המגיעות להם מול המוסד לביטוח לאומי, לרבות בגין נזקי גוף ונזקי נפש, כולל יצוג בועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי, ועדות רפואיות לעררים ,בית דין לעבודה וכיו"ב.
בנוסף, משרדנו מחזיק בתקדים היסטורי בבית המשפט העליון, כאשר בפסק דין מנטין נפסקו בשנת 2017 לראשונה בתולדות המשפט הישראלי פיצויים עונשיים [3 מיליון ₪] בתביעה נזיקית, כנגד הרשות הפלסטינית.
ביום 1.6.24 נכנס לתוקף חוק לפיצוי קורבנות טרור (פיצויים לדוגמה), תשפ"ד-2024. מדובר בחקיקה היסטורית, בעלת משמעויות מרחיקות לכת לנפגעי טרור ולמשפחותיהם.
החוק קובע כי ניתן לתבוע בשם נרצחים בפיגועי טרור וכן נפגעים שנותרו עם נכות את הרשות הפלסטינית באשר היא מתגמלת טרור מעצם היותה משלמת משכורות מחבלים.
החוק קובע פיצוי לדוגמא [עונשי] בסך 10 מיליון ₪ למשפחות נרצחים ו-5 מיליון ₪ לנפגעים, בהתאמה. הפיצוי הינו בנוסף לתגמולים שמתקבלים מהמוסד לביטוח לאומי/משרד הביטחון וכן בנוסף לפיצוי נזיקי שייפסק.
קישור למאמר הפרשני שנכתב על ידנו בנושא.
משרדנו הגיש כבר מספר תביעות בהתאם לחוק החדש. באחת התביעות שמשרדנו הגיש, בשם 3 משפחות של נרצחים בפיגוע שאירע "בחומוס אליהו" ב שנת 2023, הורה בית המשפט המחוזי בירושלים על עיקול 38 מיליון שקלים מכספי הרשות הפלשתינית.
מדינת ישראל למודת מלחמות, מערכות ופיגועי טרור/איבה. לצורך מיצוי זכויות הנפגעים ובני משפחותיהם חוקק חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970 המסדיר את זכאותם של המשפחות השכולות, הפצועים ובני משפחותיהם, אשר זכאים להטבות ותגמולים בהתאם לנזקם.
פעולות איבה\טרור נגרמות כתוצאה כתוצאה מפעולות איבה של ארגון עוין לישראל, או בשליחותו, מטעמו או על מנת לקדם מטרותיו, או פעולות שבוצעו תוך סיוע לארגון עוין.
החוק אף קובע חזקה לפיה אם נפגע אדם בנסיבות שיש בהן יסוד סביר להניח שנפגע פגיעת איבה, יראו את הפגיעה כפגיעת איבה אם לא הוכח אחרת.
הנפגעים סובלים פעמים רבות בנוסף לנכות הפיזית, גם מתסמונת פוסט טראומטית – PTSD, חרדה, עקב הטראומה הנפשית, שנגרמה עקב אירוע האיבה, פיגוע, נפילת רקטות, טילים, אזעקות וכו'.
כדי להיות מוכר כנפגע פעולות איבה יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי באמצעות טופס מתאים, לציין את זירת האירוע ואז בודק המוסד לביטוח לאומי את קיומו של האירוע מול משרד הביטחון בו קיים גוף ששמו "הרשות המאשרת".
רצוי לצרף לתביעה תיעוד ואישורים רפואיים, סיכומי אישפוז (במידה ואושפזת), שמות עדים שהיו נוכחים במקום.
לאחר שתביעתך תאושר תעמוד בפני ועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי לקביעת דרגת נכותך. נכות של 10% – עד 19% לצמיתות תזכה את הנפגע במענק חד פעמי ,ובמידה והנכות היא 20% נכות ומעלה ,ישולמו לנפגע קצבה חודשית והטבות שונות.
בנוסף, חשוב לציין כי ההכרה כנפגע פעולות איבה\טרור עשוי להקנות גם טיפול רפואי, שיקום והטבות נוספות בהתאם לדרגת הנכות, בדומה לזכויות ולהטבות להם זוכים נכי צה"ל, עפ"י חוק הנכים, תגמולים ושיקום.
רצוי לקבל יעוץ משפטי ולהיות מיוצג ע"י עו"ד בכל שלבי התביעה והועדות הרפואיות.
במשרדנו עורכי דין המתמקדים בטיפול בנפגעי איבה\טרור, אשר מעניקים שירות אישי בתחום.
לשיחת היכרות וייעוץ חינם, קבלת פרטים על אפשרויות פיצוי לנפגעי טרור ומשפחות נפגעי טרור – צרו עימנו קשר – 03-6958860